Friday, April 25, 2014

Taman Herba: Cekur


Nama Saintifik:  Kaemferiagalanga L
Nama Lain: Kencur (Indonesia), Finggerroot (Inggeris), Pro horn (Thai)
Famili : Zingiberaceae






Khasiat dan Kegunaan:

Rizom cekur digunakan sebagai
1. tonik selepas bersalin bagi mengecutkan rahim.
2. Bahan untuk jamu bagi senak perut
3. Membuang angin
4. Sakit Sendi,
5. Melancarkan haid
6. Melegakan batuk
7. Mengurangkan bengkak
8. dibuat bedak untuk merawat jerawat
9. Ramuan masakan - buat tambahan ramuan pecal jawa ni memang sedap

Cara Penggunaan:
1. Daun yang muda dan ubi cekur dimakan sebagai ulam atau kerabu

Cara Pembiakan:
cekur ditanam melalui rizom (ubi).
Ia matang dalam tempoh 8 - 10 bulan selepas di tanam.

Ni anak cekur yang baru ditanam di taman herba SKMC 
pada 12 April 2014 - Sumbangan Pn. Nurul Ashikin

No comments:

Post a Comment