Nama Saintifik: Kaemferiagalanga L
Nama Lain: Kencur (Indonesia), Finggerroot (Inggeris), Pro horn (Thai)
Famili : Zingiberaceae
Khasiat dan Kegunaan:
Rizom cekur digunakan sebagai
1. tonik selepas bersalin bagi mengecutkan rahim.
2. Bahan untuk jamu bagi senak perut
3. Membuang angin
4. Sakit Sendi,
5. Melancarkan haid
6. Melegakan batuk7. Mengurangkan bengkak
8. dibuat bedak untuk merawat jerawat
9. Ramuan masakan - buat tambahan ramuan pecal jawa ni memang sedap
Cara Penggunaan:
1. Daun yang muda dan ubi cekur dimakan sebagai ulam atau kerabu
Cara Pembiakan:
cekur ditanam melalui rizom (ubi).
Ia matang dalam tempoh 8 - 10 bulan selepas di tanam.
Ni anak cekur yang baru ditanam di taman herba SKMC
pada 12 April 2014 - Sumbangan Pn. Nurul Ashikin
No comments:
Post a Comment